Naftogaz podpísal s Rusmi nižšie ceny plynu, dovoz z EÚ Kyjev zastavil

09.01.2014 Celý región

Kyjev 9. januára (TASR) - Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz a ruský koncern Gazprom podpísali zmeny v rámci kontraktu o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu na 1. kvartál tohto roka.

Zmena sa týka ceny za ruský plyn, ktorá sa oproti tej z roku 2013 znižuje zhruba o tretinu. Kyjev zároveň od začiatku roka pozastavil dovoz plynu z Európskej únie, keďže kontrakt s Rusmi je finančne výhodnejší. Informovala o tom agentúra Reuters.

V decembri sa Rusko a Ukrajina dohodli na znížení ceny za dodávky ruského plynu na 268,50 USD (197,51 eura) za 1000 kubických metrov (m3) potom, ako Kyjev koncom novembra pozastavil podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. To vyvolalo na Ukrajine masové protesty. Moskva následne ponúkla Kyjevu pomoc, ktorá okrem výrazného zníženia ceny za plyn zahrňovala aj nákup ukrajinských dlhopisov za 15 miliárd USD.

Na základe súčasnej dohody však cenu plynu bude potrebné potvrdzovať každý štvrťrok. To znamená, že Moskva bude mať dostatočné finančné páky na to, aby sa Ukrajina nesnažila o obnovenie vzťahov s EÚ.

V roku 2013 platila Ukrajina za dodávky ruského plynu okolo 400 USD/1000 m3. Očakáva sa, že za minulý rok Kyjev doviezol okolo 26 až 27 miliárd m3 plynu z Ruska. Tento rok plánuje Ukrajina doviezť 30 až 33 miliárd m3 plynu. V minulom roku dovážala Ukrajina plyn aj z Európskej únie, konkrétne z Maďarska a Poľska, no po uzatvorení výhodnejšieho kontraktu s Rusmi tieto dovozy od 1. januára pozastavila.
 

Vyberte región